emailFB instagram

05 stycznia 2013

Pomidorowa na bazie rosołu z kaczki

Pomidorową zawsze robię na drugi dzień po rosole z kaczki. Wtedy mam bazę gotową a zrobienie zupy zajmuję max 15 min + ugotowanie makaronu
SKŁADNIKI:
  • udo z białej kaczki;
  • kostka rosołowa;
  • 4 marchewki;
  • pietruszka;
  • cebula;
  • bazylia;
  • oregano;
  • sól;
  • pieprz;
  • ziarenko smaku.
  • Makaron
  • woda
  • mleko 1,5 %
  • przecier pomidorowy
Opis przygotowania:
 
Do dużego garnka wlać 3/4 wody i wrzucić udko z białej kaczki. Stawiamy to na duży ogień. Dodajemy do garnka również kostkę rosołową. Kroimy w plasterki marchewkę, a wzdłuż pietruszkę. W cebulę wbijamy widelec i delikatnie przypalamy ja na najmniejszym palniku na gazie. Taka opaloną cebulę wrzucamy wraz z pokrojonymi warzywami do rosołu. Wszystko razem gotujemy już na małym ogniu, aż udo z białej kaczki będzie miękkie, a rosół nabierze dużo oczek :) jak mięsko będzie miękkie dodajemy przyprawy po kolei oregano, bazylię, sól pieprz oraz ziarenko smaku. Wszystko razem mieszamy. Rosół gotowy. :) Następnego dnia po rosole z kaczki białej zawsze robię pomidorową. I tak do rosołu dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy, gdy rosół zacznie wrzeć dodajemy przecier pomidorowy. mieszamy wszystko dokładnie aby rosół nabrał pomidorowego zapachu. Dodajemy szklankę mleka i mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy w drugim garnku wodę osoloną oraz wlewamy troszkę oleju (aby makaron podczas gotowania nie sklejał się). Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda nam się zacznie gotować, to wsypujemy makaron. i już ogień zmniejszamy, aby był średni. Gdy makaron będzie już ugotowany to odcedzamy. 

Zblenderowaną pomidorową  wraz z makaronem podaje również mojemu 7 miesięcznemu synkowi i zajada z apetytem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly