Pomidorową zawsze robię na drugi dzień po rosole z kaczki. Wtedy
mam bazę gotową a zrobienie zupy zajmuję max 15 min + ugotowanie
makaronu
SKŁADNIKI:- udo z białej kaczki;
- kostka rosołowa;
- 4 marchewki;
- pietruszka;
- cebula;
- bazylia;
- oregano;
- sól;
- pieprz;
- ziarenko smaku.
- Makaron
- woda
- mleko 1,5 %
- przecier pomidorowy
Do dużego garnka wlać 3/4 wody i wrzucić udko z białej kaczki. Stawiamy
to na duży ogień. Dodajemy do garnka również kostkę rosołową. Kroimy w
plasterki marchewkę, a wzdłuż pietruszkę. W cebulę wbijamy widelec i
delikatnie przypalamy ja na najmniejszym palniku na gazie. Taka opaloną
cebulę wrzucamy wraz z pokrojonymi warzywami do rosołu. Wszystko razem
gotujemy już na małym ogniu, aż udo z białej kaczki będzie miękkie, a
rosół nabierze dużo oczek :) jak mięsko będzie miękkie dodajemy
przyprawy po kolei oregano, bazylię, sól pieprz oraz ziarenko smaku.
Wszystko razem mieszamy. Rosół gotowy. :)
Następnego dnia po rosole z kaczki białej zawsze robię pomidorową. I tak
do rosołu dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy, gdy rosół zacznie wrzeć
dodajemy przecier pomidorowy. mieszamy wszystko dokładnie aby rosół
nabrał pomidorowego zapachu. Dodajemy szklankę mleka i mieszamy
wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy w drugim garnku wodę osoloną oraz wlewamy
troszkę oleju (aby makaron podczas gotowania nie sklejał się).
Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda nam się zacznie gotować,
to wsypujemy makaron. i już ogień zmniejszamy, aby był średni. Gdy
makaron będzie już ugotowany to odcedzamy.
Zblenderowaną pomidorową wraz z
makaronem podaje również mojemu 7 miesięcznemu synkowi i zajada z
apetytem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz