Dziś zrobiłam babkę cytrynową z udziałem soli morskiej firmy ROYAL BRAND.
Zażartowałam sobie i pomyślałam, że zrobię babkę,
bo jest w naszej rodzince 2 chłopów to i dwie baby muszą być!
No, a wracając do tematu... to kilka słów o soli morskiej cytrynowej,
którą dostałam w ramach współpracy blogowej od ROYAL BRAND.
Sól morska cytrynowa ma twardą konsystencję w formie płatków. Są bardzo
fajnym dodatkiem do ryby, czy właśnie wypieków o aromacie cytrynowym,
gdzie w przepisie jest zawarta sól. Jest zamknięta w bardzo estetycznym
słoiczku.
Sól pochodzi z Grecji.
Sól morska cytrynowa zastąpiła mi w przepisie kwasek cytrynowy i sól.
Bardzo dobrze się sprawdziła, a babka smakuje również wyśmienicie :) I
szkoda, że Was nie mogę ją poczęstować...
Moja ocena: 10/10
A co mówi o niej producent??
"Cypryjska sól morska cytrynowa w płatkach. Nie wymaga młynka, sama kruszy się w palcach!! Wystarczy
posypać rybę solą o smaku cytryny, upiec w piekarniku lub w folii a
nabierze wspaniałego aromatu. Skład: cypryjska sól morska, kurkuma,
aromat cytryny"
A teraz mój przepis na babeczkę cytrynową ;))
SKŁADNIKI:
- 4 jajka;
- 150 g margaryny Kasia;
- 150 g cukru;
- 1 cukier waniliowy;
- bułka tarta;
- 50 g cukru pudru;
- skórka cytrynowa starta z 2 cytryn;
- 250 g mąki pszennej;
- 1 proszek do pieczenia;
- łyżka stołowa soli morskiej cytrynowej ROYAL BRAND;
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
- wyciśnięty sok z 1 cytryny;
POLEWA:
- 100 g margaryny Kasia;
- pół szklanki kakao;
- kolorowa posypka Oetker;
PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę smarujemy margaryną Kasią i oprószamy mąką lub bułką
tartą. Roztapiamy resztę masła w rondelku na małym ogniu, a następnie
ucieramy z cukrem, wcześniej startą skórką cytrynową, cukrem pudrem i
miksujemy na puszystą masę. Dodajemy w następnej kolejności 4 jajka i
mieszamy porządnie mikserem. Kolejno dodajemy mąkę pszenną i sól morską
cytrynową ROYAL BRAND oraz proszek do pieczenia. Gdy wszystko dokładnie
zmiksujemy dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i znów miksujemy
wszystko na gładką masę. Gotową masę dajemy do wcześniej przygotowanej
formy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku o temperaturze ok 160 stopni
Celcjusza. Upieczoną babkę zostawiamy aż ostygnie i następnie
wyciągamy z formy. Oprószamy cukrem pudrem do ozdoby. Ja natomiast
zrobiłam czekoladową masę.
Margarynę rozgrzałam tak samo jak przedtem na wolnym ogniu i dodałam
kakao i mieszałam aż porządnie roztopi się. Gotowa masę polewamy na
przestudzoną babkę i posypujemy kolorową posypką Oetker.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz