emailFB instagram

16 lutego 2013

Kapuśniak na białej kiełbasce

Dziś na obiadek zrobiłam bardzo zdrową zupkę, która ma w sobie bardzo dużo witamin i niesie za sobą bardzo dużo odporności. Jest to kapuśniaczek na białej kiełbasce.



SKŁADNIKI:
  • 2 pętka białe kiełbaski
  • 400 gram kapusty kiszonej
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • kwasek cytrynowy
  • 3/4 szklanki mleko
 
 PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wstawiamy dwie białe kiełbaski i zalewamy wodą i wstawiamy na duży płonień. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę. szatkujemy również kiszoną kapustę. Do gotującej wody w garnku dodajemy warzywa. Czekamy aż się zagotują na miękko warzywa i dodajemy posiekaną wcześniej kapustkę kiszoną.dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty, oregano, majeranek oraz sól do smaku. wszystko razem dokładnie mieszamy i ustawiamy już mniejszy płomień na gazie. Zupkę zabielamy mlekiem i mieszamy. Dla niektórych co lubią bardziej kwaskowatego kapuśniaczka można dodać kwasek cytrynowy. My ze względu na synka, który ma 9 miesięcy skończone zrobiliśmy łagodniejszy w smaku. 
SMACZNEGO !!

1 komentarz:

Printfriendly