Dziś na obiadek zrobiłam bardzo zdrową zupkę, która ma w sobie bardzo
dużo witamin i niesie za sobą bardzo dużo odporności. Jest to
kapuśniaczek na białej kiełbasce.
SKŁADNIKI:
- 2 pętka białe kiełbaski
- 400 gram kapusty kiszonej
- 6 ziemniaków
- 4 marchewki
- 4 liście laurowe
- pieprz czarny ziarnisty
- oregano
- majeranek
- sól
- kwasek cytrynowy
- 3/4 szklanki mleko
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wstawiamy dwie białe kiełbaski i zalewamy wodą i wstawiamy na
duży płonień. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w
kostkę. szatkujemy również kiszoną kapustę. Do gotującej wody w garnku
dodajemy warzywa. Czekamy aż się zagotują na miękko warzywa i dodajemy
posiekaną wcześniej kapustkę kiszoną.dodajemy liście laurowe, pieprz
ziarnisty, oregano, majeranek oraz sól do smaku. wszystko razem
dokładnie mieszamy i ustawiamy już mniejszy płomień na gazie. Zupkę
zabielamy mlekiem i mieszamy. Dla niektórych co lubią bardziej
kwaskowatego kapuśniaczka można dodać kwasek cytrynowy. My ze względu na
synka, który ma 9 miesięcy skończone zrobiliśmy łagodniejszy w smaku.
SMACZNEGO !!
Nigdy nie próbowałam na białej kiełbasie. Zrobię!
OdpowiedzUsuń