emailFB instagram

03 marca 2013

Brukselki z warzywną zasmażką

Dziś zrobiłam bardzo wiosenny i kolorowy, a przede wszystkim zdrowy obiad!
Brukselkowa niedzielna uczta - zdrowo i tanio!!


Brukselki z warzywną zasmażką, w którym zastosowałam do zasmażki warzywnej olej rzepakowy który dostałam w paczuszce wraz z shakerem w ramach testowania z portalu Uroda i Zdrowie.

Olej rzepakowy, który dostałam wraz z shakerem wykorzystałam w tym daniu. Shakrer zastosuję z pewnością do innych dań.

 Kolejny produkt, który z pewnością na dłuższy czas zagości w moim domu. Gdy smażę, to potrawy są smaczne, nie spalone. Potrawy na nim zrobione są delikatne, pyszne i mają fajny złocisty kolor. Podczas smażenia Olej Wyborny nie wydziela nieprzyjemnych zapachów.


 Olej rzepakowy jest olejem roślinnym, który zawiera witaminę E, polifenole, prowitaminę A i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki takim składnikom można go nazwać prawdziwym eliksirem młodości. Jest źródłem cennych składników m.in. witaminy E, polifenoli, prowitaminy A oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy przeznaczony jest do codziennego stosowania. Zalecany jest dla całej rodziny, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Można go stosować zarówno do smażenia, pieczenia, jak i sałatek.

Ja go natomiast zastosowałam puki co do smażenia. Z resztą sami zobaczcie...


 SKŁADNIKI:
  • 1 kg brukselek
  • 1 pętko kiełbasy śląskiej
  • 1 zółta papryka
  • 1 cebulka
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • oregano
  • majeranek sól
  • woda (ok 2 litry)
  • sól
  • olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy wodę i ją solimy, po czym wstawiamy ją na duży płomień. Warzywa wszystkie dokładnie myjemy i obieramy brukselki z zewnętrznej ciemnej warstwy listków. Tak umyte i obrane dajemy je do wody i gotujemy. Następnie cebulkę, kiełbaskę śląską, pomidorka oraz paprykę jak i szczypiorek drobno siekamy w kostkę. Na średni ogień wstawiamy patelnię i polewamy ją olejem rzepakowym, tak aby zakryć jej powierzchnię. Na rozgrzany olej dajemy kolejno cebulkę ze szczypiorkiem i kiełbaskę, jak nam się usmaży odpowiednio do zarumienienia, to dodajemy żółtą paprykę i pomidorka. tak wszystko mieszamy aż ładnie się nam podsmaży i przyprawiamy przyprawami. W między czasie odcedzamy ugotowaną brukselkę. Danie podajemy na talerzu. 

SMACZNEGO !!

1 komentarz:

  1. zając poziomka2 kwietnia 2013 09:50

    Obiadek wygląda mniamuśnie ;) A olej rzepakowy gości w mojej kuchni ze względu na to, że cała rodzina ma podwyższony cholesterol, a olej dzięki omega-3 go doskonale obniża :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly