Dziś zrobiłam bardzo wiosenny i kolorowy, a przede wszystkim zdrowy obiad!
Brukselkowa niedzielna uczta - zdrowo i tanio!!
Brukselki z warzywną zasmażką, w którym zastosowałam do zasmażki warzywnej olej rzepakowy który dostałam w paczuszce wraz z shakerem w ramach testowania z portalu Uroda i Zdrowie.
Olej rzepakowy, który dostałam wraz z shakerem wykorzystałam w tym daniu. Shakrer zastosuję z pewnością do innych dań.
Kolejny produkt, który z pewnością na dłuższy czas zagości w moim domu. Gdy smażę, to potrawy są smaczne, nie spalone. Potrawy na nim zrobione są delikatne, pyszne i mają fajny złocisty kolor. Podczas smażenia Olej Wyborny nie wydziela nieprzyjemnych zapachów.
Olej rzepakowy jest olejem roślinnym, który zawiera witaminę E,
polifenole, prowitaminę A i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki takim składnikom można go nazwać prawdziwym eliksirem młodości. Jest źródłem cennych składników m.in. witaminy E, polifenoli, prowitaminy A oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy przeznaczony jest do codziennego stosowania. Zalecany
jest dla całej rodziny, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Można go stosować zarówno do smażenia, pieczenia, jak i sałatek.
Ja go natomiast zastosowałam puki co do smażenia. Z resztą sami zobaczcie...
- 1 kg brukselek
- 1 pętko kiełbasy śląskiej
- 1 zółta papryka
- 1 cebulka
- 1 pomidor
- szczypiorek
- oregano
- majeranek sól
- woda (ok 2 litry)
- sól
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy wodę i ją solimy, po czym wstawiamy ją na duży
płomień. Warzywa wszystkie dokładnie myjemy i obieramy brukselki z
zewnętrznej ciemnej warstwy listków. Tak umyte i obrane dajemy je do
wody i gotujemy. Następnie cebulkę, kiełbaskę śląską, pomidorka oraz
paprykę jak i szczypiorek drobno siekamy w kostkę. Na średni ogień
wstawiamy patelnię i polewamy ją olejem rzepakowym, tak aby zakryć jej
powierzchnię. Na rozgrzany olej dajemy kolejno cebulkę ze szczypiorkiem i
kiełbaskę, jak nam się usmaży odpowiednio do zarumienienia, to dodajemy
żółtą paprykę i pomidorka. tak wszystko mieszamy aż ładnie się nam
podsmaży i przyprawiamy przyprawami. W między czasie odcedzamy ugotowaną
brukselkę. Danie podajemy na talerzu.
SMACZNEGO !!
Obiadek wygląda mniamuśnie ;) A olej rzepakowy gości w mojej kuchni ze względu na to, że cała rodzina ma podwyższony cholesterol, a olej dzięki omega-3 go doskonale obniża :)
OdpowiedzUsuń