Dziś przygotowałam bardzo smaczny deser - waniliową roladę. Dodałam do niej przyprawę
KAMIS - przyprawę do deserów i kawy, którą dostałam w >> TEJ << przesyłce :)
A przepis na roladę znajdziecie poniżej...
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 6 jajek
- 6 łyżek wrzątku
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta przyprawy KAMIS do kawy i deserów
- cukier waniliowy
- Krem waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 3 duże łyżki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Na sam początek oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę
soli i mikserem na największych obrotach ubijamy pianę, tak, aby była
na sztywno ubita! następnie do żółtek dodajemy cukier oraz wrzątek i
miksujemy. mąkę dodajemy przesiewając ją i mieszamy delikatnie łyżką.
Kolejno dodajemy przyprawę KAMIS do kawy i deserów. wszystko razem
dokładnie mieszamy łyżką. Później dodajemy na sam koniec ubitą wcześniej
pianę i delikatnie mieszamy wszystko. Na blachę wyłożoną aluminium
nakładamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 180
stopni Celcjusza. Pieczemy około 30 minut. Gdy już ładnie ciasto nam się
upiecze to na ściereczkę posypaną cukrem pudrem kładziemy ciasto i
delikatnie zawijamy w rulonik. i tak odczekujemy około 15 minut. W
międzyczasie przygotowujemy masę waniliową. Do miski wlewamy szklankę
mleka i dodajemy krem w proszku. miksujemy na największych obrotach
dopóki nam nie zesztywnieje krem. dodajemy następnie wiórki kokosowe i
mieszamy dokładnie. po 15 minutach delikatnie odwijamy ciasto i
nakładamy gotowy krem waniliowy. Zawijamy i polewamy rozpuszczoną
czekoladą i posypujemy kolorową posypką. Lub jak ko woli posypujemy
cukrem pudrem. Według uznania - jak kto woli :))
SMACZNEGO !!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam zjadłabym kawałek tej rolady :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuń