Do dzisiejszego obiadku, czyli schabu w ziołach zrobiłam również przepyszną sałatkę z dodatkiem oleju z oliwek firmy BIOLEVITA, który otrzymałam w paczuszce w ramach współpracy blogowej.
Dziś do mojego przepisu dobrałam Olej sałatkowy Biolevita - oliwa z oliwek
Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu
tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o
łagodnym smaku i zapachu. Najlepsze gatunki oliwy spożywczej - extra virgin -
pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy
powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym
samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas,
żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.
Oliwa z oliwek extra virgin bogata
jest w tłuszcze
jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a
równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w
profilaktyce miażdżycy i chorób serca.Ponadto oliwa z oliwek ma
działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy
kłopotach z zaparciami.
A teraz przejdźmy do przepisu :)
SKŁADNIKI:
- pół główki sałaty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- biały ser w kostkach Arla Apetina
- 1 saszetka oleju z oliwek BIOLEVITA
- majeranek
- oregano
- przyprawa do sałatek KAMIS
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i siekamy drobno. Wszystkie posiekane
drobno warzywa dajemy do durszlaka i opłukujemy dodatkowo wodą.
Następnie podajemy ser biały w kostkach Arla Apetina i wszystko razem
delikatnie mieszamy. Wszystko razem przekładamy do miski. Następnie
szykujemy sos do sałatki. Oliwę z oliwek wlewamy do shekera do sosów.
Dodajemy do shakera wcześniej przygotowane wszystkie przyprawy i na
koniec porządnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do sałatki i mieszamy
SMACZNEGO !!
Pozdrawiam :*
Ciekawy blog widzę. :) Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńsałatka wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń