emailFB instagram

27 września 2014

Rurki z kremem waniliowym

Zacznę od tego, że na tym blogu pojawiło się kilka zmian. Poprawiłam go wizualnie oraz utworzyłam nową zakładkę KULINARIA, do której będą przypisane nasze rodzinne przepisy. W związku, iż z końcem kolejnego miesiąca zamykam blog Papusiu, to najlepiej wyglądających statystycznie przepisów pojawi się na tym blogu. Tak, będą one zdublowane, ale tylko do końca przyszłego miesiąca. Także przedstawiam pierwszy z nich....

Rurki z kremem waniliowym

Do przepisu użyłam oleju kokosowego, który otrzymałam w paczuszce od firmy SanaVita


SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jogurt gracki
  • 250 dag masła
  • szczypta soli
  • szczypta przyprawy do ciast i deserów
  • olej kokosowy
  • cukier puder
  • 250 dag mleka
  • 1 saszetka kremu waniliowego
  • cukier puder do posypki

                          PRZYGOTOWANIE:
  
Do dużego naczynia wsypujemy mąkę pszenną i kolejno dodajemy masło i jogurt grecki. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolite ciasto.




 Dodajemy w międzyczasie sól oraz przyprawę do ciast i deserów i dalej wszystko razem ugniatamy. przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę.





  
Po tym czasie wyciągamy je i posypujemy cienką warstwą mąki i wałkujemy na warstwę co najmniej 5 milimetrów. Kolejno ciasto kroimy w podłużne paski o szerokości 2 cm. Bierzemy metalowe rurki i smarujemy je olejem kokosowym i nawijamy od cienkiej strony do grubej przygotowanym wcześniej ciastem.


 Gdy nakręcimy tak przygotowane rurki to rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza i w takiej temperaturze je pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia się.


 Po upieczeniu wyciągamy je i czekamy aż przestygną. W między czasie przygotowujemy krem waniliowy. Do wysokiego naczynia przesypujemy całą zawartość sypkiego kremu i dodajemy mleko. energicznie miksujemy aż do momentu, kiedy składniki będą mieć konsystencję kremową.


 Kiedy rurki będą już ostudzone wyciągamy z nich delikatnie formy aluminiowe. A gotowe ciasto uzupełniamy wcześniej przygotowanym kremem. Układamy je na dużym talerzu i do dekoracji posypujemy je cukrem pudrem.


                                                                   SMACZNEGO :))

Mam nadzieję, że może być, jeśli chodzi o te niewielkie zmiany. Stwierdziłam po tym czasie, że nie ma sensu się rozdrabniać ;)

A tymczasem zapraszam Was na >> rozdanie << 
na moim nowym FanPage ;) 






28 komentarzy:

  1. Oj teraz mam na takie rureczki straszną ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym, trzeba kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żebym ja tak umiała piec różne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi teraz ochoty narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły super :) Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają tak smakowicie :) ja bardzo lubię piec, pichcić itp :) może tez kiedys zdecyduje się na jakies kulinarne posty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dla chcącego nic trudnego :) Dawaj teraz i zobaczysz uda Ci się :)

      Usuń
  7. Ale prosty przepis aż mi się zachciało takich polskich ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota, uwielbiam rurki, zresztą pisałam Ci na insta:P

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kusisz, nigdy nie robiłam jeszcze sama rurek

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super wyglądają! mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale żeś mi ochoty na coś słodkiego zrobiła :) Ale już wiem jak sie nawija rurki - sama do tej pory tego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz do roboty :)) Dwie godzinki w sumie z głowy, ale satysfakcja jest :)) No i ten smak...

      Usuń
  12. Ale narobiłaś ochoty... a ja teraz idę na dwa dni do pracy... ale jak tylko będę miała wolne to robię!!

    OdpowiedzUsuń
  13. kiedyś robiłam takie rurki, nie sposób im się oprzeć, są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. aaale pyszności!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly