emailFB instagram

11 października 2014

Domowa pizza z drożdżowym spodem

 
Pizzę, którą zrobiłam wyszła naprawdę smakowicie... Wyszły nawet dwie, gdyż były o średnicy 32 cm. A to wszystko za sprawą formy do pieczenia pizzyktórą otrzymałam w ramach współpracy blogowej z firmą Emako.


Zaprałam się najpierw za wyrobienia ciasta drożdżowego oraz przygotowania wszystkich składników i dodatków do naszej pizzy.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • suszony majeranek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 50 gram drożdży
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
DODATKI:
  • sos do domowej pizzy
  • kilka plasterków salami
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 kg pieczarek
  • kulka plasterków szynki
  • 1/2 kg sera edamskiego


PRZYGOTOWANIE:
 
Do dużej miski dodajemy wszystkie suche składniki i porządnie mieszamy dużą łyżką. W drugiej miseczce przygotowujemy roztwór drożdżowy. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, oliwa z oliwek oraz cukrem.  Porządnie mieszamy roztwór, do póki nam się rozpuszczą drożdże. Odstawiamy gotowy roztwór na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.


 Gotowy roztwór wlewamy do miski z suchymi produktami i mieszamy wszystko pomału dużą łyżką, a później wyrabiamy ciasto dłońmi. Jednolite ciasto odstawiamy na około 15-20 minut, aby nam wyrosło. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na około 180 stopni Celcjusza.



Następnie wałkiem formujemy kształt owalny na około 30 cm (bynajmniej ja mam taką formę na pizzę). Rozwałkowane ciasto wkładamy na blachę. Smarujemy je sosem do domowej pizzy i układamy kolejno wszystkie składniki i na sam koniec trzemy na grubych oczkach ser edamski i posypujemy naszą pizzę.


Pieczemy około 20 minut. 




Pizzę można jeść samą lub z sosem czosnkowym lub ketchupem.  SMACZNEGO !!