emailFB instagram

18 października 2014

Domowe zapiekanki na ostro

Świetna kolacja dla rodzinki lub przekąska na domówkę. 
Zapiekanki są naprawdę syte i każdy będzie zadowolony, bo będzie im smakowało.





 SKŁADNIKI:
  • 2 duże bagietki
  • 300 gram obranych pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • suszony majeranek
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ser edamski

 PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy drobno w kostkę. Do woka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę, aby była zeszklona i miękka.


  W następnej kolejności dajemy pieczarki. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. . Przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nam się poddusiły.


 Kiedy będą miękkie, to dodajemy przyprawy, musztardę rosyjską oraz koncentrat. Wszystko razem porządnie mieszamy. Wyłączamy i czekamy kiedy nam ostygnie gotowy farsz.




 Ser trzemy na grubych oczkach. W między czasie kroimy bagietki w zdłuż i następnie na połowę. Wychodzi nam w sumie 8 części bagietek. Nakładamy farsz na każdą z nich i obficie posypujemy serem edamskim. 


  

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach na niecałe 10 minut. W sumie do momentu, kiedy to ser nam się na nich rozpuści. I ciepłe podajemy. Można jeść same, bądź z ketchupem albo majonezem :) A dziś - kto obserwuje mnie na Instagram, ten wie - będę walczyła z dynią i cukinią :))

SMACZNEGO !! :)




Zapraszam Was na >> rozdanie <<


oraz na >> rozdanie <<  na moim nowym FanPage ;)