emailFB instagram

25 października 2014

Tradycyjny sernik z nutką cytryny i rodzynkami

Przepyszny sernik, który zawsze u nas zdaje egzamin na imprezach domowych, czy też po prostu do popołudniowej kawki... Do przepisu, który dostałam od mamy - i idzie z pokolenia na pokolenie -  delikatnie go przerobiłam dodając do niego skórkę cytryny oraz rodzynki. taka z niego pychotka była :)


SKŁADNIKI:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera do serników
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 50 gram kaszy manny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • świeża starta skórka z cytryny
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • duża garść rodzynek
  • bułka tarta
  • kakao
  • gwiazdki do posypki Dr O'etkera

 PRZYGOTOWANIE: 

Od białek oddzielamy żółtka i do białek dodajemy odrobinę soli, i ubijamy pianę, tak aby była sztywna.




 Margarynę Kasię kroimy w drobne kostki, następnie dodajemy cukier, żółtka i świeżo startą skórkę z cytryny. Wszystko razem ucieramy na gładką masę.



 W następnej kolejności dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę. Energicznie ucieramy na gładką masę. Mikser zamieniamy na dużą łyżkę i stopniowo dodajemy serek i cały czas mieszamy, aby ser się ujednolicił z masą, dodajemy rodzynki i wcześniej ubita na sztywno pianę i delikatnie mieszamy.







  Następnie przygotowujemy formę, smarując ją margaryną i posypujemy bułka tartą. Na tak przygotowaną blachę wylewamy naszą masę serową. 



 Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni Celcjusza. Studzimy w wyłączonym piekarniku, aby nam ciasto nie opadło. 


W następnej kolejności przygotowujemy polewę czekoladową. I do rondelka dajemy margarynę i kakao i porządnie mieszamy do momentu, gdy nam się wszystko ładnie rozpuści i zmiesza. I tak przygotowaną polewą dekorujemy nasz przestudzany wcześniej serniczek. I na sam koniec posypujemy posypką Gwazdeczki 


SMACZNEGO !! :)