W niedzielne popołudnie zapraszam Was na wpis kulinarny. Sałatka znów zagościła u nas. Uwielbiam je robić, bo wiem, że nam smakują są zdrowe i dostarczają nam mnóstwo witamin niezbędnych dla naszych organizmów. Ostatnio kupiłam rukolę w Biedronce - dużo czytałam o niej, więc ją wykorzystałam do sałatki, dodając również ciemne oliwki, które nadały konkretniejszego smaku zrobionej już sałatki.
SKŁADNIKI:
- 1/2 średniej główki sałaty lodowej
- 1 duża garść rukoli
- 1 długi ogórek
- 1 pomidor
- 1 żółta papryka
- 1 średnia cebula
- 1 opakowanie sera sałatkowego typu bałkańskiego
- 1 słoiczek ciemnych oliwek
- 1 saszetka sosu sałatkowego GRECKI
- 1 duża łyżka oleju
- 1/4 szklanki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
Jak wiadomo, na samym początku myjemy wszystkie warzywa. Kolejno zabieramy się za ich krojenie. I tak... na pierwszy rzut idzie sałata lodowa. Kroimy ją dość drobno.
W następnej kolejności kroimy rukolę, ale niekoniecznie musi być drobno pokrojona.
Kroimy drobno w kostkę pomidor....
... ogórka kroimy w cienkie talarki, a następnie w ćwiartki.
Paprykę oczyszczamy, a następnie kroimy ją w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy na drobne talarki. Ja użyłam białej, ale możecie użyć czerwonej - jak kto woli.
Ser sałatkowy typu bałkańskiego kroimy w kostkę mniej więcej 1 x 1 [cm].
Później dodajemy wcześniej odsączone ciemne oliwki.
I oczywiście przygotowujemy sos grecki. Przygotowałam go identycznie jak w poprzednim przepisie sałatkowym, więc powtarzać się nie będę. :) Całość oczywiście wszystko razem mieszamy. Sałatkę odstawiamy na około godzinki, aby wszystko nam się ładnie przegryzło. po upływie tego czasu sałatkę można już podawać.
SMACZNEGO !! :)
Lubicie tego typu sałatki ??
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz