Od jakiegoś czasu wprowadziłam do naszej rodzinnej diety kaszę jaglaną i tak z nią eksperymentuję, jak nie do dań obiadowych, tak do deserów. Dziś przygotowałam brownie właśnie z jej dodatkiem...
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzątku
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- proszek do pieczenia
- masło
- bułka tarta
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku do garnuszka z wrzątkiem wsypać kaszę jaglaną i dodać sól. Gotujemy na dużym ogniu, doprowadzając ją do wrzenia, po czasie zmniejszamy na mały ogień i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Gotujemy do momentu, aż cała woda odparuje. W następnej kolejności czekamy aż nasza ugotowana kasza jaglana ostygnie i ją miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej masy.
Do wcześniej tak przygotowanej masy dodajemy po kolei jajka i olej i znów miksujemy.
W następnej kolejności dodajemy cukier, kakao oraz jogurt naturalny. Oczywiście miksujemy wszystko na gładką masę.
Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i na najniższych obrotach blendera miksujemy wszystko razem. Tak przygotowaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Formę smarujemy cienką warstwą masła i posypujemy tartą bułką.
Brownie pieczemy w piekarniku rozgrzanym w 180 stopniach Celcjusza przez około 50 minut. Gdy się upiecze, to czekamy kiedy ostudzi się, po czym posypujemy na wierzch cukrem pudrem.
SMACZNEGO !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz