Dziś na obiadek zrobiłam sos pieczarkowy, ale w sumie nie taki zwykły, bo postanowiłam dodać natkę pietruszki, która ma w sobie mnóstwo witamin niezbędnych dla naszego organizmu. Obecnie jesteśmy już po obiedzie i sosik wyszedł mega. Dlatego postanowiłam, że umieszczę go i tu - dla Was :)
SKŁADNIKI:
- 2 średnie cebule
- 200 gram pieczarek
- 1 kostka bulionu drobiowego
- pół szklanki wrzątku
- ok. 100 gram masła
- 2 łyżki mąki
- 200 gram jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, oregano, majeranek - suszone zioła
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku obieramy cebulę oraz pieczarki, a natkę pietruszki dokładnie myjemy. Kroimy drobno w kostkę cebulę, pieczarki obieramy, a następnie kroimy w cienkie talarki, a pietruszkę siekamy drobniutko.
Na wcześniej rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane w kostkę masło,
aby nam się dobrze roztopiło.
Następnie wrzucamy wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę i czekamy,
aż nam się ładnie zeszkli.
Gdy już będzie miękka cebulka, to dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko razem mieszamy i przykrywamy pokrywką. Wszystko razem musi się nam poddusić do tego stopnia, aż pieczarki zmiękną. Następnie do wrzącej wody w szklane dodajemy kostkę rosołową i tak rozpuszczony bulion dodajemy do wcześniej podduszonych pieczarek. Wszystko oczywiście razem porządnie mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu.
Do garnuszka wlewamy jogurt naturalny i wsypujemy mąkę. Składniki mieszamy razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany jogurt z mąką dodajemy do naszych pieczarek. Wszystko dokładnie mieszamy, pozostawiając wszystko dalej na małym ogniu.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami - oczywiście doprawiamy wszystko wedle siebie ;)
Na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Wszystko razem mieszamy i możemy podawać do stołu :)
Sosik jest dobry z chlebem albo z ziemniaczkami. Mniam - palce lizać!
SMACZENEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz