emailFB instagram

15 kwietnia 2015

Żurawinowe placuszki z bananami oraz wanilią.

Będąc wczoraj na zakupach w pobliskiej Biedronce, robiłam spożywcze zakupy. Na spontanie zakupiłam około 300 gram suszonej żurawiny. Z synkiem wcinaliśmy na początku jak byśmy nigdy jej nie jedli... później przeglądając internety natknęłam się na przepis placuszków z dodatkiem suszonej żurawiny. Jednak jak zawsze tu piszę tworząc kulinarny post, że nie byłabym sobą, gdybym go nie zrobiła po swojemu :)) i tak powstały placuszki żurawinowe z bananami oraz wanilią. 


SKŁADNIKI:
  • ok. 100 gram suszonej żurawiny
  • 1 banan
  • 1 laska wanilii
  • 6 dużych łyżek mąki pszennej lub tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • odrobina oleju
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku za pomocą blendera miksujemy dokładnie na gładką masę suszoną żurawinę. 


Następnie po kolei dodajemy kolejne składniki - 3 jajka...


... mąkę tortową....


... pokrojonego w drobne talarki banana...


Wszystko oczywiście miksujemy na gładką masę. Laskę wanilii delikatnie rozcinamy wzdłuż i pewnym ruchem noża wyskrobujemy jej zawartość. 


Całą jej zawartość dodajemy do wcześniej zmiksowanej blenderem masy żurawinowo-bananowej. 


Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, ze względu na to, aby już go nie dodawać na rozgrzaną patelnię,
 gdy będziemy smażyć placuszki. 


Na rozgrzaną wcześniej patelnię wlewamy z dzbanuszka odrobinę masy i smażymy placuszki, do momentu ich delikatnego przyrumienienia. Jednak i tak po takim smażeniu nadmiar oleju wydobywa się z nich. Dlatego odsączamy olej z nich, kładąc placuszki na ręcznik papierowy. 


Odsączone z nadmiaru oleju placuszki posypujemy odrobiną cukru pudru.
A gotowe placuszki tak się prezentują :))




SMACZNEGO !! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly