emailFB instagram

06 maja 2015

Zupa krem z czerwonych buraczków

Od dłuższego czasu chodziła za mną zupa z botwinki, ale że jeszcze jej nie ma u rodziców na ogródku, postanowiłam zakupić na rynku kilka buraczków czerwonych oraz kilka innych warzyw i skombinowałam podpatrując inne przepisy w internetach zupę krem z buraczków czerwonych. 


SKŁADNIKI:
  • 3 średnie buraki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 200 gram masła
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego dziadunia i babuni firmy Rafex
  • 1 łyżka ziół zamiast soli firmy Rafex
  • około 1 lir wody
  • jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku obieramy wszystkie warzywa 
i kolejno je kroimy w kostkę oraz w drobne talarki. 






W następnej kolejności na dużym ogniu nagrzewamy garnek i rozpuszczamy w nim masło.


Na rozpuszczone masło dajemy drobną pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ją do momentu, aż ładnie się nam zeszkli. 


Następnie dodajemy drobno pokrojony w talarki oraz kostkę czosnek.


Gdy już cebula z czosnkiem będą ładnie zeszklone, a ich zapach będzie nam się przyjemnie ulatniał w kuchni, to zalewamy to zimną wodą, dodając jeszcze wcześniej przygotowane ziemniaki, marchewkę oraz buraczki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. 


Podczas gotowania się wszystkich warzyw, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie blendujemy wszystko razem do uzyskania jednolitej masy (kremu).


Wszystko doprawiamy odpowiednio do smaku ziołami zamiast soli oraz 
ziołowym pieprzem dziadunia i babuni firmy Rafex. 


                         

















Tak przyprawioną do smaku zupę krem podajemy na obiadek z odrobiną jogurtu naturalnego. Zupę krem można jeść sam lub z pieczywem. Jak kto woli... 


SMACZNEGO !! :) 

Do przygotowania zupy krem z czerwonych buraczków użyłam przypraw firmy Rafex.

Zapraszam na stronę Rafex
oraz do polubienia fanpage






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly