emailFB instagram

03 lipca 2015

Duszone bitki z mięsa schabowego

Kilka dni temu postanowiłam znów coś upichcić na obiadek jeszcze dotąd niesprawdzonego przez naszą rodzinkę. Wiadomo ja mam dietę, ale moim chłopakom jednak coś się należy od życia.. ;) Nieco zaczerpłam wiedzy od mamy no i buszowałam w internetach...  W rezultacie stworzyłam coś, co posmakowało każdemu :)


SKŁADNIKI:
  • 5 plastrów mięsa schabowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka bulionu wołowy
  • 2 średnie cebule
  • 1 bulionetka do duszonych mięs 
  • starta skórka pomarańczowa 
  • suszone przyprawy (majeranek, oregano)
  • 1 jogurt naturalny
  • 1,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku przygotowujemy wszystkie produkty. Mięso schabowe opłukujemy i osuszamy. 
Obieramy cebulę i kroimy w drobne piórka. 


Przygotowujemy patelnię i wlewamy olej, a gdy wszystko nam się rozgrzeje to smażymy z każdej strony mięso schabowe. Kiedy mięso będzie delikatnie przyrumienione to dodajemy do smażenia cebulę. 


Kiedy cebula nam się ładnie zeszkli, to w międzyczasie przygotowujemy bulion wołowy
 i zalewamy nim nasze mięso z cebulką. 


Jeśli będzie go mało, to dolewamy tyle wody, aby wszystko ładnie zanurzone w niej. Przykrywamy pokrywką patelnię 
i dusimy nasze mięsko do momentu, aż będzie miękkie i reszta składników przejdzie sobą. Jeżeli mięso będzie już odpowiednio miękkie, to dodajemy wcześniej startą skórkę pomarańczową oraz przyprawiamy do smaku suszonymi przyprawami. 


Wszystko razem ze sobą mieszam i czekamy do momentu delikatnego wrzenia sosu. Następnie wyciągamy mięso na osobny talerz, a do sosu dodajemy wcześniej przygotowany jogurt zmieszamy z mąką pszenną. Wlewamy zawartość do sosu energicznie wszystko mieszając, aby nie powstały grudki. Porządnie mieszamy pozostawiając sos na małym ogniu 
i mieszamy dopóki wszystko razem złapie gęstą konsystencję. w następnej kolejności dodajemy bulionetkę do duszonych mięs. 


Dalej wszystko razem mieszamy dopóki bulionetka dokładnie się rozpuści i nada odpowiedni smak sosu. Duszone bitki wraz z sosem podajemy z ziemniakami i sałatą lodową wraz z jogurtem naturalnym. Bynajmniej taka wersja nam posmakowała. A całość prezentuje się następująco...



SMACZNEGO !! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly