emailFB instagram

22 sierpnia 2015

Marchewkowe kopytka

Do podstawowego przepisu na kopytka dodałam jedynie ugotowaną marchewkę. Smak kopytek zrobił się bardziej słodki i przyrumieniły się. Nasz Maciuś się nimi zajada..u nas sprawdzają się z podsmażoną cebulką i kiełbaską. Z resztą sami zobaczcie..


SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • ziemniaki gotowane ok. 1/2 kg
  • marchewka gotowana ok. 1/2 kg
  • 1 szklanka mąki pszennej


 PRZYGOTOWANIE: 


Na samym początku blendujemy ziemniaki i marchewkę na gładką masę. 


Następnie dodajemy jajka i mąkę i wszystko energicznie ugniatamy na jednolite ciasto.


Ciasto przekładamy na blat stołu, który jest podsypany wcześniej mąką. Ciasto pokroić na cztery części i formujemy z nch wałki o grubości palca. Następnie oprószamy go mąką i delikatnie go płaczszymy. Kroimy z niego maleńkie poduszeczki (tak nasz Maciuś je nazwał ;) )


W międzyczasie wstawiamy wodę z dodatkiem szczypty soli oraz małą łyżeczką oleju (aby podczas gotowania kopytka nie sklejały nam się). Doprowadzamy wode do wrzątku.


Kopytka najlepiej gotować porcjami. Wyciągamy je kiedy wypłyną na wierzch. Ich gotowanie trwa raptem max. 4-5 minut. Po wyciągnięciu polałam je wczesniej podsażoną cebulką z kiełbaską. Powiem jedno - szybko robi się je, a jeszcze szybciej znikają ze stołu ;)


SMACZNEGO !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly