Dziś usłyszłam tekst, że gofry smakują mega nad morzem, ale te domowe nie przebiją niczego...
tak więc zapraszam na przepis ;)
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju (ewentualnie ok. 80 gram margaryny)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżezka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce (najlepiej te sezonowe, np. maliny lub borówki)
- cukier puder
- śmietana w spray'u
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki i przygotowujemy gofrownicę.
Wszystkie składniki dajemy do głębokiej miski i miksujemy na gładką masę. Gofrownicę nagrzewamy i pieczemy gofry. Z tej masy wyszło nam około 8 gofrów średniej grubości.
Użyłam do degustacji sezonowych owoców dziś zakupionych na rynku - maliny i borówki.
Pierwszą wersję gofrów udekorowałam śmietanką w spray'u oraz owocami, natomiast drugą cukrem pudrem z owocami. Ale tu każdy z Was może użyć swojej inwencji twórczej, bo każdy lubi co innego.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz