emailFB instagram

14 sierpnia 2015

Waniliowe gofry

Dziś usłyszłam tekst, że gofry smakują mega nad morzem, ale te domowe nie przebiją niczego... 
tak więc zapraszam na przepis ;)


SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju (ewentualnie ok. 80 gram margaryny)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżezka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • owoce (najlepiej te sezonowe, np. maliny lub borówki)
  • cukier puder
  • śmietana w spray'u 
PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki i przygotowujemy gofrownicę. 


Wszystkie składniki dajemy do głębokiej miski i miksujemy na gładką masę. Gofrownicę nagrzewamy i pieczemy gofry. Z tej masy wyszło nam około 8 gofrów średniej grubości. 


Użyłam do degustacji sezonowych owoców dziś zakupionych na rynku - maliny i borówki. 


Pierwszą wersję gofrów udekorowałam śmietanką w spray'u oraz owocami, natomiast drugą cukrem pudrem z owocami. Ale tu każdy z Was może użyć swojej inwencji twórczej, bo każdy lubi co innego.


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly