Jak co weekend przystało w naszej rodzinie, aby tradycji stało się zadość, upiekłam ciasto. Wykorzystałam sezon, w którym letnie owoce są już w pełni dojrzałe. Takie owoce mogą nadać przepysznego smaku całemu wypiekowi. Ciasto z owocami i kruszonką podane z kawą smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI (ciasto):
- 4 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy bądź waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 proszek do pieczenia
- sezonowe owoce (maliny, borówki, śliwki)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku wszystkie składniki ciasta po kolei dodajemy do wiekszej misy i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę o wymiarach 20x30 [cm] wykładamy folią aluminiową lub papierem śniadaniowym. Wylewamy ciasto na blachę i wyrównujemy je. Następnie na wierzch układamy owoce sezonowe.
W następnej kolejności przygotowujemy kruszonkę. Do miski dajemy po kolei wszystkie składniki i ręką ucieramy na jednolite ciasto. Odkładamy je na około pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu na grubych oczkach trzemy ciasto, z którego na wierzchu naszego ciasta z owocami powstaje kruszonka.
Z tak przygotowanym ciastem, blachę wstawiamy do piekarnika i prze 45 minut ciasto piecze się w temperaturze 180'C. Ale zbytnio nie przykładam wagi do czasu pieczenia cista, bo każde jedno pieczę dopóki, dopóty nie mam suchego noża po zanurzeniu go w pieczonym cieście. Gdy ciasto jest gotowe, to wyłączam piekarnik. Jednak jeszcze w nim pozostaje do czasu przestygnięcia. Robię tak ze względu na to, aby nam ono nie opadło.
Tak upieczone ciasto podajemy z herbatką lub kawą, ciesząc się chwilą relaksu.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz