Sałatka pod każdą postacią często gości u nas w domku. Można jeść ją samą lub też urozmaica jako przekąska do głównych dań. Staram się wzbogacać
dietę jak największą ilością warzyw i owoców. Jednocześnie na przygotowanie posiłków
mam niewiele czasu, ponieważ staram się jak najwięcej czasu poświęcić dzieciom. Sałatkę Cezar można spotkać i smakować z różnymi dodatkami. Jednak nie byłabym sobą, jeśli nie zmajstrowałabym jej po swojemu. Do sałatki dodałam również sos sałatkowy Cezar, który z dodatkiem majonezu idealnie wkomponował się w smak całej sałatki. Świetnie nadaje się na imprezę czy też do spożycia przy rodzinnym stole.
SKŁADNIKI (Sałatka Cezar):
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 5-7 plasterków szynki drobiowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- suszone zioła (oregano, majeranek)
- Knorr, Sos sałatkowy Cezar
- 3 łyżki majonezu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- ok.100 g żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku Wszystkie składniki przygotowujemy do sałatki. Szynkę drobiową oraz pomidory kroimy drobno w kostkę, cebulę w piórka, sałatę lodową kroimy drobno, czosnek obieramy i ściskamy go przez praskę, a z cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski mieszamy i polewamy sokiem z cytryny.
Teraz zabieramy się za sos sałatkowy Cezar. Do większego kubka wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starty żółty ser na grubych oczkach, majonez i wsypujemy zawartość saszetki Knorr. Wszystko razem energicznie mieszamy. Gdy sos będzie gotowy, to odstawiamy go na około pół godziny do lodówki, aby wszystkie składniki mogły przejść sobą. po tym czasie możemy sałatkę polać gotowym sosem i zajadać!
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz