Danie, które posmakowało nam w te święta Bożego Narodzenia oraz w Sylwestra to pieczony schab w marynacie z przypraw suszonych, które nabyłam jakiś czas temu. Jak wiadomo uwielbiam pichcić i wydobywać nowe smaki. Schab upiekł się dobrze, był soczysty i odpowiednio przeszedł marynata. Tak więc zapraszam do zapoznania się z moim nowym przepisem.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg schabu bez kości (chude mięso)
- oliwa z oliwek
- łagodna przyprawa do kurczaka KNORR
- naturalna przyprawa do mięs KNORR
- przyprawa do grilla
- czosnek granulowany
- suche zioła (majeranek, oregano)
- świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku myjemy mięso i osuszamy go ręcznikiem papierowym. Kolejnym etapem jest przygotowanie marynaty. Do miski wlewamy około 4 dużych łyżek oliwy z oliwek i po kolei wsypujemy po około 1/3 torebek przypraw KNORR do oliwy, czosnku granulowanego, odrobinę przyprawy do grilla oraz szczyptę suchych ziół oregano oraz majeranku. Łyżką energicznie wszystko mieszamy, aby powstała jednolita konsystencja marynaty.
Nacieramy cały schab marynatą i przekładamy go do foremki. Resztę marynaty wylewamy bezpośrednio na wierzch schabu. Tak przygotowany schab odstawiamy do lodówki naokoło 2 godziny.
Po upływie dwóch godzin wstawiamy schab do nagrzanego piekarnika na 180'C i pieczemy go przez około dwie godziny. W międzyczasie pilnowałam mięsa, aby z każdej strony było dobrze upieczone. Po wyciągnięciu go z piekarnika pokroiłam całość w plastry na 1,5 cm grube. Ozdobiłam kilkoma listkami świeżej bazylii, a gorący schab polałam kilkoma łyżkami marynaty, która została po upieczeniu w formie.
Podana w formie na ciepło czy też na zimno bardzo dobrze smakuje. :) SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz