emailFB instagram

24 marca 2016

Babka wielkanocna

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i wielkanocnych ciast takich jak mazurek czy babka. W tamtym roku miałam przyjemność pierwszy raz skosztować na śniadaniu wielkanocnym żurku w chlebie. Super sprawa! A z racji tego, że moi najbliżsi uwielbiają słodkości, to na stole wielkanocnym również nie zabraknie babki wielkanocnej. Oczywiście tradycyjny przepis babki musiałam przerobić na swój i wyszła mega.



SKŁADNIKI:
  • 1/2 margaryny Kasia do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • lukier
  • skórka pomarańczowa


PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku wcześniej wyciągamy z lodówki margarynę Kasia, jogurt i jajka. Formę na babkę z kominem o pojemności minimum 2,5 litra (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować grubą warstwą margaryny i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 'C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Margarynę Kasia ucierać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 minut. Stopniowo po jednym dodawać jajka cały czas dokładnie i długo miksując (po minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku). Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąki oraz połowę jogurtu naturalnego, następnie wlać sok z pomarańczy i zmiksować dokładnie na jednolitą masę.Wylać do formy (powinna wypełnić ją do połowy), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut (po tym czasie wetknięty patyczek w środek ciasta powinien wyjść suchy). Wyjąć i studzić przez około 10 minut, wyłożyć na paterę do góry dnem i udekorować (w naszym przypadku) lukrem oraz skórką pomarańczową. 






Babka wychodzi wyrośnięta i w jasnożółtym kolorze. Ponadto jest odpowiednio wilgotna i smakuje wyśmienicie :)



A u Was czego nie zabraknie na wielkanocnym stole ? 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly