emailFB instagram

16 listopada 2016

Rama, Smaż jak szef kuchni | Spaghetti al Peperoncino z łagodnym sosem

Podjęłam wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni "100 pomysłów na..." i to nie bez powodu. Już ponad rok używam Ramy do smażenia oraz jako dodatek do sałatek. Nie dość, że jest smaczna, to również jest wzbogacona mixem olejów takich jak: rzepakowy, słonecznikowy oraz witaminy z grupy A, D i E oraz Omega 3 i 6, które są niezbędne do utrzymania odpowiedniej odporności organizmu.
W ramach wyzwania otrzymałam świetną przesyłkę produktową. Oprócz produktów do skomponowania nowatorskiego przepisu również pomocna okazała się świetna spersonalizowana deska z logo Rama oraz pudełko drewniane. Swoją drogą uwielbiam tego typu funkcjonalne dodatki do domu. 


Ostatnio zaczerpnęłam inspiracji z włoskiej kuchni, gdzie w dużej mierze kocha się makarony. Widziałam to swojego czasu na żywo, gdzie idzie się do restauracji i zamawiasz danie z takim gatunkiem makaronu, jaki chcesz. Nie znając się kompletnie na języku włoskim zamawiałam w ciemno, na szczęście kelner rozumiał angielski, więc danie było łagodne i smaczne :) W ten weekend razem z mężem przygotowaliśmy danie na ostro. Było wesoło, rodzinnie i smacznie. Makaron, który okazał się ostry zbilansowaliśmy składnikami, które w smaku są łagodne. Połączenie wyszło dobrze, sami zobaczcie!


SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie makaronu Spaghetti al Peperoncino
  • 2 duże łyżki octu winnego
  •  50 gram RAMA Smaż jak szef kuchni Maślany smak
  • całe opakowanie sera z mleka krowiego Parmigiano Reggiano DOP
  • 20 sztuk czarnych oliwkek (drylowane)
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 4-5 plasterków chudego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 kuleczki ziela angielskiego 
  • 250ml wody kokosowej
  • 1500ml wody
  • kilka listków świeżej bazylii


PRZYGOTOWANIE:
Czas przygotowania: 1h
Danie dla 2 osób
Poziom trudności: średni 

KROK 1: Na początku do wrzącej wody wsypujemy makaron o smaku pepperoni. Do wody dodałam jedną dużą łyżkę RAMA Smaż jak szef kuchni Maślany smak, by makaron podczas gotowania nie sklejał się. Gotujemy do czasu, kiedy będzie al dente. 


KROK 2: Do głębokiej patelni, którą wcześniej rozgrzałam, wrzuciłam drobno pokrojony w kostkę chudy boczek. W swoim tłuszczu usmażył się idealnie! Na drugiej rozgrzaną patelnię dałam RAMĘ Smaż jak szef kuchni Maślany smak i na niej właśnie zeszkliłam drobno posiekany na cienkie talarki czosnek, dodałam następnie drylowane, pokrojone wzdłuż czarne oliwki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko ładnie nabierało smaku, jak również delikatnie szkliło się. Następnie skropiłam wszystko max 20 kroplami octu winnego. Na małym ogniu cała zawartość smażyła się, a ocet odparował, dodatkowo nadając wykwintnego smaku dla sosu. Aby złagodzić i dodatkowo aromatyzować sos, dodałam wodę kokosową. Przez około 3-4 minuty wszystko dusiłam na małym ogniu. W międzyczasie dodałam zmielone bardzo drobniutko ziele angielskie. Tak wykonany sos był gotowy do podania. 



KROK 3: Odcedziłam makaron i już w sumie miałam wszystko gotowe, by móc zaserwować na obiad. Na duży płaski talerz podałam makaron i obficie polałam sosem oraz dodałam chrupiący boczek. Wszystko posypałam skruszonym serem z mleka krowiego Parmigiano Reggiano DOP i ozdobiłam świeżymi listkami bazylii. I voilà :)



Osobiście polecam tym, którzy lubią ostro zamieszać w swojej kuchni ;) Nam smakowało, jednak nie jest to makaron typowo dla dzieci, gdyż jest za ostry. Dla nich zrobiliśmy danie na klasycznym spaghetti. Polecamy i smacznego! :)

Aneczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly