Jeszcze nie tak dawno LIDL wydał książkę kulinarną autorstwa Karola Okrasy. Przepisy kuchni polskiej "Na słono" są przełamane nowymi kompozycjami smakowymi, jakie Karol stworzył. Zostały one pięknie wydane w tej książce, w której znajdziemy same dorobki naszej ojczystej Ziemi. Przepisy zostały zapisane w grupach: kapusta, burak, ziemniak, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby oraz święta. Lubię oglądać Karola, jak tworzy nowe smaki już sprawdzonych wcześniej przepisów. Często zaglądam w jego przepisy, tworząc coś swojego w kuchni. Tym razem właśnie skomponowałam Tosty z chałki z kozim twarożkiem i orzechami według jego przepisu.
U nas w rodzinie produkty mleczne są spożywane od bardzo dawna. Obecnie jestem na etapie wprowadzenia mleka krowiego dla naszego Bartka. Chociaż mnóstwo produktów mlecznych już wcina, więc myślę, że z samym mlekiem nie będzie problemu. Patrzę pod kątem alergenów oczywiście, jako mama atopika. Same sporządzenie tych tostów jest łatwe. Kozi ser od dawna u nas gości. Pomimo jego dość specyficznego smaku, właśnie można go przełamać czymś słonym lub słodkim. Ta kompozycja smakowa wyszła całkiem fajnie.
SKŁADNIKI:
- 5-6 duże plastry chałki
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 150 g twarożku koziego
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Czas przygotowania: 20 min
Danie dla 3 osób
Chałkę w plastrach opiekłam w rozgrzanym piekarniku do 180'C do czasu ich zarumienienia. Na patelni prażymy orzeszki włoskie. Zostawiamy 5-6 połówek do ozdoby, a resztę drobno siekamy. Do koziego twarożku w dużej misce dodajemy słodką śmietankę oraz wcześniej posiekane orzeszki. Dokładnie wszystko razem mieszamy. Na gotowe opieczone plastry chałek nakładamy dostatecznie gotowy twarożek i polewamy go miodkiem oraz ozdabiamy połówkami orzeszków włoskich.
Takie tosty są mega proste w przygotowaniu. Dla osób nie lubiących smaku sera koziego, właśnie takie przełamanie orzechowo- miodowe jest bardzo fajne! Polecam, bo my zajadamy się taką przekąską.
Mieliście okazję przyrządzić jakieś ciekawe przepisy Karola Okrasy?
Aneczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz