emailFB instagram

07 lutego 2017

Lidl | Tosty z chałki z kozim twarożkiem i orzechami

Jeszcze nie tak dawno LIDL wydał książkę kulinarną autorstwa Karola Okrasy. Przepisy kuchni polskiej "Na słono" są przełamane nowymi kompozycjami smakowymi, jakie Karol stworzył. Zostały one pięknie wydane w tej książce, w której znajdziemy same dorobki naszej ojczystej Ziemi. Przepisy zostały zapisane w grupach: kapusta, burak, ziemniak, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby oraz święta. Lubię oglądać Karola, jak tworzy nowe smaki już sprawdzonych wcześniej przepisów. Często zaglądam w jego przepisy, tworząc  coś swojego w kuchni. Tym razem właśnie skomponowałam Tosty z chałki z kozim twarożkiem i orzechami według jego przepisu. 


U nas w rodzinie produkty mleczne są spożywane od bardzo dawna. Obecnie jestem na etapie wprowadzenia mleka krowiego dla naszego Bartka. Chociaż mnóstwo produktów mlecznych już wcina, więc myślę, że z samym mlekiem nie będzie problemu. Patrzę pod kątem alergenów oczywiście, jako mama atopika. Same sporządzenie tych tostów jest łatwe. Kozi ser od dawna u nas gości. Pomimo jego dość specyficznego smaku, właśnie można go przełamać czymś słonym lub słodkim. Ta kompozycja smakowa wyszła całkiem fajnie. 


SKŁADNIKI:
  • 5-6 duże plastry chałki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • 150 g twarożku koziego
  • 50 ml słodkiej śmietanki 
  • 1 łyżka miodu 

PRZYGOTOWANIE:
Czas przygotowania: 20 min
Danie dla 3 osób

Chałkę w plastrach opiekłam w rozgrzanym piekarniku do 180'C do czasu ich zarumienienia. Na patelni prażymy orzeszki włoskie. Zostawiamy 5-6 połówek do ozdoby, a resztę drobno siekamy. Do koziego twarożku w dużej misce dodajemy słodką śmietankę oraz wcześniej posiekane orzeszki. Dokładnie wszystko razem mieszamy. Na gotowe opieczone plastry chałek nakładamy dostatecznie gotowy twarożek i polewamy go miodkiem oraz ozdabiamy połówkami orzeszków włoskich. 


Takie tosty są mega proste w przygotowaniu. Dla osób nie lubiących smaku sera koziego, właśnie takie przełamanie orzechowo- miodowe jest bardzo fajne! Polecam, bo my zajadamy się taką przekąską. 



Mieliście okazję przyrządzić jakieś ciekawe przepisy Karola Okrasy?

Aneczka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly