Dziś przychodzę do Was z przepysznym deserem, jaki zaserwowałam w ostatnim czasie swoim chłopakom. Co prawda, nasz starszak dał mi pomysł deserku z menu w przedszkolu, jednak jak to zwykle bywa ze mną - odrobinę go urozmaiciłam. Wyszło smacznie, a deser znikł w mgnieniu oka.
Ryż na mleku z owocami (dokładnie z jabłuszkami oraz gruszką) z cynamonem oraz migdałami robi się bardzo szybko. Wystarczy nam godzinka w sumie, aby deser był gotowy do degustacji. Najlepiej smakuje, kiedy już gotowy ryż jest chłodny, a owocki z cynamonem nabierają gęstszej konsystencji.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka białego długoziarnistego ryżu
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jabłka
- 1 gruszka
- cynamon
- płatki migdałowe
- masło
PRZYGOTOWANIE:
Na średnim ogniu wstawiamy mleko, aby zagotowało nam się. Kiedy już dochodzi do temperatury wrzenia, to wsypujemy cała zawartość ryżu. Wszystko cały czas mieszamy, aby nie doszło do przypalenia ryżu. Kiedy już mamy ugotowany ryż, to odstawiamy go do przestygnięcia. Następnie do rozgrzanego rondelka dodajemy masło w celu jego roztopienia. Na roztopione masełko dodajemy wcześniej obrane owoce. Kiedy owocki będą już miękkie to dodajemy cynamon. Wszystko energicznie mieszamy. Tak gotowe owocki również odstawiamy do przestygnięcia. Ryż z owockami podajemy z płatkami migdałków.
Nie będę ukrywać, że wcześniej tak przygotowane owocki miałam w słoiku, już dużo wcześniej. Po prostu całą zawartość słoika dałam do rondelka i podgrzałam oraz wymieszałam je z cynamonem. Wyszło naprawdę wyśmienicie - przepyszny deser!
Deser podałam również z wodą i cytryną. Idealne połączenie smaków - słodki deser oraz orzeźwiająca woda. Kiedy mięta Podrośnie mi większa na tarasie, to jeszcze do wody dodam ją, - wówczas będzie mega smakowało.
Lubicie takie deserki?
Co najczęściej serwujecie swoim bliskim?
Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz