Szaszuka i omlet to niezwykle proste dania w przygotowaniu. Mogą nas miło zaskoczyć w smaku, jeśli lubimy połączenie warzyw i świeżych ziół. No ale kto z Was nie lubi dobrze zjeść? A do tego wszystkiego, aby było pożywnie i zdrowo. No kto? Mogę założyć się, że większość z Was. Oba dania są smaczne oraz pożywne i na dodatek bez tłuszczów zwierzęcych.
Shakshouka - bo tak naprawdę zapisuje się nazwę tego dania - to tradycyjne śniadanie, jak i kolacja w menu kuchni żydowskiej. Wiele już o tym daniu czytałam i w końcu zagościło u nas. Na pierwszy rzut oka zdaje się być z prostym daniem warzywnym z jajkiem sadzonym, jednakże świeże oraz suche zioła dodają mu wyrazistego smaku.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- sól
- pieprz
- świeży szczypiorek, majeranek, natka pietruszki i szałwia
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzewamy dwustronną patelnię Happycall Synchro IH. Szklimy na niej drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Kolejnym krokiem jest dodanie drobno pokrojonej w kosteczkę czerwonej i żółtej papryki. Obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki pomidory również dodajemy. Patelnię zamykamy i podgrzewamy wszystko obracając patelnię z jednej na druga stronę. Gotujemy do zredukowania sosu, ok. 8 minut. Dodajemy do smaku szczyptę soli, pieprz oraz słodką paprykę. Przygotowujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajko i czekamy do ścięcia się białka. Podajemy przyozdobione świeżymi ziołami.
***
Omlet z ziołami i warzywami to alternatywa dania, kiedy nie mamy za dużo produktów w lodówce. Ale za to są jajka i kilka podstawowych warzyw i przypraw. Można wykombinować naprawdę smakowity i pożywny omlet, który będzie smakować każdemu z domowników.
Składniki:
- 3 jajka
- szczypiorek
- kukurydza konserwowa
- kilka koktajlowych pomidorków
- świeże zioła (pietruszka, majeranek i szałwia)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W dużej misce energicznymi ruchami ubić jajka na jednolita masę dodając wcześniej pokrojony szczypiorek i do smaku sól oraz pieprz. Na wcześniej rozgrzaną dwustronną patelnię wlewamy już gotową masę. Zamykamy patelnię i czekamy do ścięcia się omletu na jednej stronie. Następnie energicznym ruchem obracamy patelnię. Po około minucie omlet powinien być już gotowy. Podajemy z wcześniej przygotowanymi koktajlowymi pomidorkami, kukurydzą oraz ze świeżymi ziołami.
Ps. Powiem Wam, że chłopaki zajadali się omletem, bardziej niż rodzice! :)
***
Dwustronna patelnia Happycall posiada funkcję grilla. Wchodzi w skład serii CROCODILE Frying Pan / Wok. Fajną opcją również jest to, że pełni funkcję piekarnika, w którym mogłam śmiało przygotować owe dania. Nie musiałam używać jakichkolwiek tłuszczy, aby danie dopieścić, jak to zwykle bywa w tradycyjnej kuchni. Patelnię jest rozłączna i jednocześnie przygotować można dwa dania.
Patelnia SYNCHRO Happycall jest to pierwsza patelnia dwustronna wykonana z grafenu - innowacyjnego materiału, który jest nadzwyczaj cienki i wytrzymały. Jest to również pierwsza rozłączana patelnia dwustronna Happycall, która utrzymuje swój kształt dzięki wytrzymałości grafenu. Seria SYNCHRO to seria PREMIUM wykorzystująca innowacyjny materiał - grafen - jako powłokę zewnętrzną, a tytan jako powłokę wewnętrzną. Patelnia SYNCHRO posiada łącznie 11 powłok, m.in. warstwę grafenową, aluminiową (97% czystości) i tytanową, których połączenie skutkuje najsilniejszą i najbardziej wytrzymałą powłoką umożliwiającą gotowanie bez przywierania. Patelnia dwustronna SYNCHRO JUMBO GRILL posiada funkcję grillowania. Pozwoli nam przygotować lekkie i niskokaloryczne dania. Prążki na dnie patelni pozwolą na ociekanie tłuszczu, a nie wsiąkanie jego nadmiaru w przygotowywaną potrawę. Patelnie SYNCHRO Happycall charakteryzują się: odporną na zarysowania i wysokie temperatury powłoką zewnętrzną, łatwością mycia i czyszczenia. Warto podkreślić fakt, że wykonano je z materiałów przyjaznych dla środowiska i nie zawierają szkodliwego PFOA. Technologia i jakość Happycall jest gwarancją wykonania produktów z najbezpieczniejszych i najwyższej jakości materiałów. Patelnia posiada uchwyt z silnym magnetycznym zatrzaskiem. Muszę Wam powiedzieć, że to bardzo wygodna sprawa podczas pichcenia w kuchni. Zastosowany przy niej magnetyczny zatrzask oraz duża siła magnesu ułatwiają dokładne i szybkie zamknięcie patelni.
Próbowaliście już szakszuka? Jestem ciekawa co serwujecie swoim bliskim na majówkowe popołudnia. Podzielcie się tu w komentarzu.
Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz