Zupa grzybowa to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, kiedy w wakacje często chodziłam na grzyby. Wówczas zbierałam kurki. Na podgrzybkach w ogóle nie znałam się. Na dzień dzisiejszy zapoznałam się z różnymi gatunkami grzybów i w tym roku postanowiliśmy, że ruszymy z chłopcami na grzybobranie.
Grzybobranie - tu śmiało powiem, że sezon w pełni! Natomiast grzyby są istotnym składnikiem w polskiej kuchni oraz nieodzownym elementem niektórych tradycyjnych dań, chociażby wigilijnych uszek, zupy grzybowej, czy pierogów z kapustą i grzybami.
Wartości odżywcze grzybów są niewątpliwie bardzo bogate. Ich głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także B3.
Wartości odżywcze grzybów są niewątpliwie bardzo bogate. Ich głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także B3.
Zupa z podgrzybków jest szybka do ugotowania, jak i najprostsza zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaków lub makaronu. Zabielana śmietaną lub jogurtem, z dodatkiem natki pietruszki lub majeranku. Poza sezonem na świeże grzyby można użyć wcześniej przygotowanych grzybów mrożonych.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka masła osełkowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500 g podrzybków
- 2 średnie marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 12%
- natka pietruszki
- świeży majeranek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W głębokiej patelni na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną drobno w kosteczkę
cebulę oraz czosnek. Dodajemy również pokrojone w talarki grzyby. Smażymy co
chwilę mieszając, do momentu aż wszystko będzie zeszklone. Następnie dodajemy opłukane oraz pokrojone na kawałki resztę podgrzybków,
doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy wcześniej startą na grubych oczkach marchewkę. Dolewamy do tego wcześniej przygotowany gorący bulion warzywny i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek. Śmietanę mieszamy najpierw z kilkoma łyżkami bulionu, a następnie wlewamy do głębokiej patelni cały czas
mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W garnku ugotować ciemny makaron lub - według gustu można zjeść z pieczywem pełnoziarnistym.
Dajcie znać kochani, czy lubicie takie dania z grzybami w roli głównej.
Jaka jest Wasza ulubiona potrawa?
Jaka jest Wasza ulubiona potrawa?
Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz