Syrop z mniszka lekarskiego jest tak znany w sieci, kiedy tylko zacznie się sezon, a na polach oraz łąkach staje się żółto, że nie wiadomo na którym przepisie można tak na prawdę bazować. Sama wówczas naszukałam się w sieci tego odpowiedniego, jednak dopiero w tym sezonie zabrałam się za niego, kiedy koleżanka sama też go zrobiła.
Na wsi, w sezonie, pełno jest jego, więc pewnego słonecznego majówkowego dnia wzięliśmy z synem kosz i poszliśmy w teren. Zbierał ze mną główki mleczu, na zmianę z dmuchaniem już przekwitniętych kwiatów mniszka lekarskiego. Fajna sprawa, tym bardziej, że wykonuje przy tym ćwiczenia logopedyczne poprzez wydmuchiwanie powietrza.
Od czasu, kiedy pandemia nas przeszywa nie tylko fizycznie, ale również gdzieś tam w naszej podświadomości, to sięgamy po preparaty wzmacniające odporność dużo częściej, niż zdawałoby się nam kiedykolwiek. Sezon na mniszka lekarskiego pod koniec kwietnia ruszył z kopyta, dlatego jeśli wierzysz w moc swojego organizmu i dobrze traktujesz swoje ciało, z
szacunkiem, miłością oraz troską, ono odwzajemnia się regeneracją,
wzmocnieniem, jak również budowaniem mocnego układu odpornościowego. Wiadomo, nie od dziś, że każdy kęs ma znaczenie, dlatego postanowiłam, że również taki syrop zrobimy wspólnie z chłopcami. Ale jak zawsze, nie byłabym sobą, gdybym go lekko zmodyfikowała.
Mniszek lekarski (potocznie nazywamy go również mleczem), jest rośliną
rosnącą dziko, bardzo szybko rozprzestrzeniającą się nie tylko na łąkach, w sadach, w
ogrodach, ale też na trawnikach i tuż przed domem.
Wyrasta zazwyczaj nawet na chodnikach oraz pomiędzy dużymi kamieniami. jest go przeogromnie dużo, jak już zacznie się na niego sezon. Uznawany jest za trudny do pozbycia się chwastem, posiada jednak wiele
cennych, jak również często bardzo niedocenianych właściwości zdrowotnych.
Mniszek działa leczniczo na dużo dolegliwości
Surowcem leczniczym jest oczywiście cała roślina - czyli
kwiaty, korzenie oraz liście. Korzeń mniszka lekarskiego zawiera szereg takich wartości zdrowotnych. Jest cennym źródłem łatwo
przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu. Natomiast liście
mniszka zawierają flawonoidy, fenolokwasy i karotenoidy (czyli naturalne
przeciwutleniacze). Są bogate w szczególności w magnez, krzem, potas oraz
witaminy: C i B. Syrop z mniszka lekarskiego (a w szczególności z jego kwiatów) jest
ogromną skarbnicą witamin oraz minerałów. Zawiera przede wszystkim mnóstwo innych
substancji, które mają działanie prozdrowotne, np.:
– wzmacnia układ odpornościowy
– oczyszcza organizm z niepożądanych toksyn
– syrop jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego
– wspomaga układ oddechowy podczas infekcji (takich jak: kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i gardła, oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych)
– działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie
– wspomaga układ pokarmowy
– oczyszcza organizm z niepożądanych toksyn
– syrop jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego
– wspomaga układ oddechowy podczas infekcji (takich jak: kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i gardła, oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych)
– działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie
– wspomaga układ pokarmowy
– stymuluje produkcję soków żołądkowych oraz poprawia trawienie
– wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, posiada działanie moczopędne – zapobiega i wspomaga leczyć miażdżycę – przyśpiesza gojenie się ran
– wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, posiada działanie moczopędne – zapobiega i wspomaga leczyć miażdżycę – przyśpiesza gojenie się ran
Mniszek
lekarski obfituje w sole mineralne oraz witaminy, dlatego jest
wykorzystywany jest bardzo często przy leczeniu anemii. Doskonale oczyszcza organizm ze
złogów oraz niepożądanych toksyn, a także wspiera układ odpornościowy. Dzięki zawartemu w
nim interferonowi pobudza organizm do walki z wirusami i bakteriami.
Obniża też poziom cukru we krwi. Stosowany zewnętrznie działa regenerująco na skórę, przyspieszając gojenie się ran oraz stanów zapalnych.
Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego ?
Najpopularniejszym przetworem, który możemy samodzielnie w domowym zaciszu przygotować z mniszka jest syrop, zwany potocznie miodem majowym.
Ma działanie przeciwwirusowe oraz
przeciwzapalne. Najczęściej stosuje się go w leczeniu wszelkich
infekcji, bólu gardła oraz kaszlu. Syrop ten zawiera również wiele cennych witamin i minerałów, jak również może być stosowany do leczenia dolegliwości żołądkowych, jak i
infekcji skórnych.
Składniki:
- 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Zebrane w suchy oraz słoneczny majowy dzień główki kwiatów mlecza najpierw rozłożyłam na ceratę wcześniej rozłożoną na tarasie, aby pozbyć się owadów. Tak mniej więcej godzinkę przełożyłam je do garnka i zalałam wrzącą wodą. Następnie lekko ugniotłam, by zredukowały swoją
objętość. Gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec
gotowania lekko ugniotłam i przykryłam pokrywką. Odstawiłam na całą noc. Następnie odcedziłam przez terową pieluchę i do wywaru dodałam cukier. Wymieszałam i gotowałam na bardzo małym ogniu,
aż cukier całkowicie się rozpuści, jak również uzyska konsystencję lejącego miodu. Poczekałam do momentu, kiedy już prawie gotowy syrop uzyska letnią temperaturę. W ostatnim etapie dodałam sok ze świeżo z wyciśniętej cytryny. Zrobiłam ten myk ze względu na to, aby cytryna nie straciła podczas gotowania swoich właściwości. Taki syrop od razu przelałam do dobrze umytych oraz wyparzonych,
jak i osuszonych słoiczków. Następnie wykonałam pasteryzacje słoików - w gorącej wodzie je przez moment gotowałam. Wyjęłam je i ustawiłam do góry dnem i pozostawiłam
do ostygnięcia. Taka rada - Odwróć je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne. Tak
przygotowany syrop możemy przechowywać w chłodnym oraz ciemnym
pomieszczeniu przez kilka miesięcy, jak również lat.
Potocznie zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczki syropu z kwiatów mniszka lekarskiego dziennie. Dzieciom podaje się połowę tej
porcji. Ostrożność w stosowaniu syropu z mniszka lekarskiego powinny zachować
przede wszystkim osoby cierpiące na nadkwaśność żołądka, wrzody, problemy z jelitami, jak również z
drogami żółciowymi. Ze względu na sporą zawartość cukru, nie mogą go stosować
osoby chore na cukrzycę. Powinny uważać na mniszek również osoby, które mają na
niego alergię.
Trzymajcie się zdrowo kochani i dbajcie o swoją odporność!
Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz