Jajka to popularny oraz przodujący składnik wielu wielkanocnych potraw. Bezapelacyjnie są symbolem
wiosennych świąt. Z pewnością zostaną podane na śniadanie w przeróżnej postaci,
więc podczas obiadu warto je pominąć i postawić na świeże mięso oraz warzywa. Będą odpowiednimi składnikami, aby urozmaicić nasze codzienne menu.
Nie długo myśląc, tak zrobiliśmy i na obiad wielkanocny przygotowaliśmy Kurczaka Zagrodowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Wśród dań wielkanocnych, które są z pewnością sycące, zadbaliśmy o to, aby również znalazły się takie dania, które zawierają sporo witamin i minerałów oraz odpowiednich wartości odżywczych dla organizmu. Drób dostarcza organizmowi duże ilości białka, witamin z grupy B oraz
minerałów: cynku, selenu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Składników
tych organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie,
a są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, dlatego muszą być
dostarczane w pokarmie.
W naszej rodzinie kierujemy się zasadą, aby jak najmniej spożywać przetworzonych produktów, które niosą wiadomo niewiele korzyści dla naszego zdrowia. Jeśli chodzi o drób, to wybieramy taki, który jest hodowany na zasadzie wolnego chowu organicznego i odpowiedniego żywienia bez szkodliwych dla zdrowia ludzkiego dodatków. Właśnie dlatego wybraliśmy Zagrodowego, który pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw na Podlasiu, w których
przestrzega się tych zasad. Swoje walory smakowe Kurczak
Zagrodowy zawdzięcza wolniejszemu procesowi wzrostu, przez co mięso jest dojrzalsze i delikatniejsze. Posiada bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.
KURCZAK ZAGRODOWY Z PODLASIA to rasa wolnorosnąca, czyli czas jego chowu jest o połowę dłuższy niż standardowego kurczaka. Pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw na Podlasiu. Kolejnym atutem jest dostęp do zagrody na świeżym powietrzu przez cały rok. Kurczaki Zagrodowe są karmione roślinną karmą bez GMO, zawierającą niezbędne minerały, witaminy oraz wyciągi ziołowe. No i jak dla nas najważniejszy aspekt - nigdy nie dostaje antybiotyków.
Kurczak Zagrodowy został dzień wcześniej umieszczony na noc w
marynacie ze świeżych ziół, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny,
doprawiony został odpowiednio do smaku pieprzem ziołowym, jak również
startym czosnkiem. Drób został odpowiednio natarty i schowany na noc w
lodówce. Do tego przygotowałam pieczone ziemniaczki w ziołach oraz
mizerię z ogórków oraz jogurtu naturalnego. Zanim kurczak został umieszczony w piekarniku, został umieszczony w rękawie do pieczenia, aby zachował smak i soczystość, jaką dała mu wcześniej przygotowana marynata. Wraz przygotowanymi wcześniej ziemniaczkami, został umieszczony w piekarniku typu dual cook. Dlatego zaoszczędziliśmy na czasie przygotowaniu obu potraw.
Tak przygotowany Kurczak Zagrodowy miał
pyszną i chrupiącą oraz odpowiednio doprawioną skórkę oraz soczyste
mięso. I taki był zamierzony efekt jego przygotowania. Idealnie
wkomponował się z pieczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie, które niejednokrotnie jest już od jakiegoś czasu w naszym menu. Dbamy o siebie wzajemnie, aby do naszego organizmów trafiały produkty odżywcze. Dostarczają tym samym mnóstwo energii i właściwości zdrowotnych. Wiadomo, że zdrowie zaczyna się od jelit i właśnie dlatego jest to podstawą o to co jemy.
A u Was co gościło na obiedzie wielkanocnym?
Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz