Czy wiesz, że na grillu możesz przyrządzić nie tylko pojedyncze kawałki mięsa, lecz także np. kurczaka w całości? Istnieje kilka sposób na to, by to przedsięwzięcie się powiodło.
Kurczak w całości z grilla węglowego i gazowego
Mogłoby się wydawać, że na tradycyjnym grillu węglowym w żadnym wypadku nie uda się upiec całego kurczaka. Nic bardziej mylnego. Warunkiem jest tutaj odpowiednie przygotowanie ptaka, to znaczy wycięcie mu części grzbietowej. Dzięki temu ulegnie spłaszczeniu i bez trudu uda nam się upiec go na ruszcie.
Można to zrobić na grillu bez pokrywy, jednak znacznie lepszy efekt da nam urządzenie z pokrywą. Dodatkowym atutem będzie wbudowany termometr, który pozwoli nam precyzyjnie określać temperaturę wewnątrz grilla i unikniemy ryzyka, że drób będzie zbyt suchy lub będziemy go piec za krótko. Grille węglowe z pokrywami z wbudowanymi termometrami ma w swojej ofercie firma Weber.
Jeszcze prościej jest upiec kurczaka w całości na grillu gazowym. Przede wszystkim dlatego, że jest to urządzenie, które włącza się jednym ruchem i bardzo szybko osiąga się pożądaną temperaturę. Nie ma też problemu z jej utrzymaniem oraz regulowaniem. Dodatkowo grille gazowe firmy Weber mają duże powierzchnie, co sprawia, że upieczenie na nich nawet sporego kurczaka nie sprawia nam wielkiego kłopotu.
Dla tych, którym marzy się kurczak z grilla przyrządzony nie na ruszcie, ale na rożnie, firma Weber wprowadziła obrotowy rożen, który pasuje do wszystkich modeli grilli gazowych z linii Spirit i Genesis. Tego typu akcesorium sprawdzi się nie tylko do pieczenia kurczaka, lecz także pieczeni, a nawet do grillowania szaszłyków.
Kurczak w całości z grilla węglowego i gazowego
Mogłoby się wydawać, że na tradycyjnym grillu węglowym w żadnym wypadku nie uda się upiec całego kurczaka. Nic bardziej mylnego. Warunkiem jest tutaj odpowiednie przygotowanie ptaka, to znaczy wycięcie mu części grzbietowej. Dzięki temu ulegnie spłaszczeniu i bez trudu uda nam się upiec go na ruszcie.
Można to zrobić na grillu bez pokrywy, jednak znacznie lepszy efekt da nam urządzenie z pokrywą. Dodatkowym atutem będzie wbudowany termometr, który pozwoli nam precyzyjnie określać temperaturę wewnątrz grilla i unikniemy ryzyka, że drób będzie zbyt suchy lub będziemy go piec za krótko. Grille węglowe z pokrywami z wbudowanymi termometrami ma w swojej ofercie firma Weber.
Jeszcze prościej jest upiec kurczaka w całości na grillu gazowym. Przede wszystkim dlatego, że jest to urządzenie, które włącza się jednym ruchem i bardzo szybko osiąga się pożądaną temperaturę. Nie ma też problemu z jej utrzymaniem oraz regulowaniem. Dodatkowo grille gazowe firmy Weber mają duże powierzchnie, co sprawia, że upieczenie na nich nawet sporego kurczaka nie sprawia nam wielkiego kłopotu.
Dla tych, którym marzy się kurczak z grilla przyrządzony nie na ruszcie, ale na rożnie, firma Weber wprowadziła obrotowy rożen, który pasuje do wszystkich modeli grilli gazowych z linii Spirit i Genesis. Tego typu akcesorium sprawdzi się nie tylko do pieczenia kurczaka, lecz także pieczeni, a nawet do grillowania szaszłyków.
Kurczak w całości z grilla – GBS
Na rynku pojawiło się jeszcze rozwiązanie, które firma Weber określiła mianem GBS (Gourmet Barbecue System). Co to jest? GBS to innowacyjny system grillowy, który sprawia, że jedno urządzenie może zastąpić nam większość potrzebnych sprzętów kuchennych. Grill z zastosowanym tym rewolucyjnym rozwiązaniem ma dwuczęściowy ruszt z wymienną częścią. Na jej miejsce można włożyć jedno z akcesoriów, które oferuje firma Weber. Jednym z nich jest stojak do pieczenia drobiu wykonany ze stali nierdzewnej, na którym z powodzeniem upieczemy kurczaka w całości i nie tylko. Stojak może być narzędziem wielofunkcyjnym, ponieważ jego budowa pozwala jednocześnie opiekać kurczaka i warzywa, które wystarczy umieścić w misie.
Stojak na drób pasuje do wszystkich grilli z systemem GBS, zarówno węglowych, jak i gazowych. Nie trzeba więc tutaj rezygnować z typu urządzenia, które nam odpowiada, by móc wykorzystać to innowacyjne rozwiązanie. Oprócz stojaka na drób w asortymencie Weber znajdziemy wiele innych elementów, np. patelnię, kratkę do smażenia steków, kociołek żeliwny czy wok. Dokupowanie kolejnych akcesoriów pozwoli nam zmienić nasz grill w urządzenie wielofunkcyjne, które stanie się naszą przenośną kuchnią, na której możemy przyrządzić absolutnie wszystko – od śniadania, przez zupę, po pyszne ciasto.
zapisz się do newslettera na stronie weber.com.
Zainteresował Cię ten post? Miło mi będzie, kiedy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz