Przepyszne rogaliki z marmoladką przygotowaną z babcinymi powidłami z tegorocznych śliwek węgierskich są sam raz do kawusi z mleczkiem !! :)
SKŁADNIKI:
DO CIASTA
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 gram margaryny KASIA
- 1 szklanka cukru
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki jogurty naturalnego
DO MARMOLADY
- 5 łyżek gotowych powideł ze śliwek (od babci)
- 1 łyżka soku malinowego
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę kroimy w kostkę i dajemy na duży ogień aby się rozpuściła. W międzyczasie do dużej miski, gdzie będziemy wrabiać ciasto, dodajemy mąkę pszenna, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, jajka i cukier waniliowy. Ucieramy dłońmi ciasto i dodajemy po trochę roztopionej margaryny. Ciasto ucieramy aż powstanie takie cisto aby dać je na stół. Wtedy rozwałkujemy je na tyle aby powstał owal o średnicy minimum 16 cm. Marmoladę do rogalików przygotowuję zawsze z babci powidełek ze śliwek i do smaku dodaję soczek malinowy. Wszystko razem dokładnie mieszam, aby był malinowy posmak marmolady. I gotową dodaję na ciasto i zwijamy w kształt rogalików. Na blachę dajemy cienką warstwę oleju i układamy rogaliki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez około 30 minut. Tak aby były rogaliki zarumienione. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną i wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

